Маска с филтър

Предпазни и антисмог маски с филтър – стандарти и нива защита: N95/N99, FFP2/FFP3 и PM2.5

Всичко, което трябва да знаете, когато избирате предпазни и антисмог маски с филтър – стандарти и нива защита: N95/N99, FFP2/FFP3 и PM2.5

За да направите най-добрият избор, когато избирате предпазни средства, на първо място трябва да знаете коя маска за какво и кога се използва.

Темите за мръсния градски въздух и вирусните епидемии все по-често засягат стандартите, сертификатите и нивата на защита на различните предпазни средства. Но от информацията, която получаваме от медиите и рекламата на този тип продукти, не става съвсем ясно коя маска – каква защита има и има ли такава изобщо. Както и дали маските за дишане, които използваме масово имат нужния ефект в нашия конкретен случай. В повечето случаи оценяваме ефективността имспоред цената им. Но високата цена не ни гарантира дихателна защита. Антисмог, медицински или лични предпазни средства на професионално ниво – разликите между тях не са никак малки. В тази статия ще разгледаме най-вече стандартите и нивата на защита при ежедневните, антисмог маски.

антисмог маски с филтърКакво представлява градския смог и какво означава PM2.5?

Вероятно сте срещали „PM2.5“ в отчетите за качество на въздуха, както и върху най-разпространените сменяеми филтри за антимсог маски. PM2.5 се използва при определянето на големината на праховите частици (на английски PM – „Particulate Matter“) в атмосферата с диаметър по-малък от 2,5 микрометра/микрона. Тази големина може да се сравни с около 3% от диаметъра на човешката коса. Микрометрите се означават със символа µm. 1 микрометър е равен на 0.001 милиметър. Това е 100 пъти по-малка част, от тази която може да бъде възприета от човешкото око – а именно 0.1 милиметър.

Ние не можем да видим частиците с големина PM2.5 без да разполагаме с микроскоп, но те могат безпроблемно да навлязат в белите ни дробове за минути и дори да преминат в кръвообращението ни, напълно незабележимо, чрез дишане. Това се случва с нас, когато дишаме градският смог в по-големите градове и индустриални зони, причинен от смесването на дим, мъгла и прах.

 • N95, N99 и N100 антисмог маски за дишане

N95 и N99 са американски стандарти спрямо класификацията на маските според нивата на филтриране на въздуха на NIOSH (Национален институт по професионална безопасност и здраве).

Според нея N95 маските филтрират поне 95% от въздушните частици, N99 маските филтрират 99% от тях, а N100 маските  предпазват от 99.97%.

Тази класификационна система се прилага за филтриране на частици с големина до 0.3 миркона/микрометъра. Според проучвания (виж тук >>), N95 маските филтрират повечето частици с големина 2,5 микрон (PM2.5). Това означава, че N95, N99 и N100 маските за дишане вършат отлична работа като антисмог маски.

 • FFP1, FFP3 и FFP3

FFP маските са предпазни маски, които подлежат на серфитициране в Европейския съюз за предпазване на фини прахови частици в различна степен. Този стандарт определя три нива на защита, според процента на филтриране на праховите частици:

 • FFP1 маските филтрират поне 80% от тях
 • FFP2 филтрират поне 94% (което ги прави най-сходни до N95 маските в САЩ)
 • FFP3 филтрират поне 99% от праховите частици (еквивалентни на N99 маските в САЩ)

Освен филтрирането, този стандарт означава и процентът на пропускане на въздух. И по-точно на възможността външния, нефилтриран въздух да навлезе от различните ъгли и странични краища на маската при носене. Това зависи от възможността за плътно прилягане на маската по лицето. Колкото по-добре маската покрива лицето ви и не позволява навлизането на мръсен въздух, толкова по-малък е вторият показател за нивото на FFP защита – пропускливост извън маската:

 • FFP1 маските могат да пропускат <22% от мръсния въздухм около маската
 • FFP2 – пропускат по-малко от 8%
 • И FFP3 маските могат да пропуснат най-много 2% от външния мръсен въздух

Затова, когато купувате антисмог маски с филтър или без, от основно значение е да изберете правилният размер за вашето лице маска.

FFP маските са изключително подходящи за ползване като антисмог средство, заради способността им да предпазват предимно от вредно прахови частици, какъвто е и градският смог, но и не само. Те са определени като „Лични предпазни средства“ –  Personal Protective Equipment (PPE).

Всъщност, Европа използва два различни стандарта. FFP защитата отговаря на EN стандарт 149:2001. А стандартът EN 143 покрива нивата P1 / P2 / P3. И двата стандарта се поддържат от CEN (Европейски комитет по стандартизация). Тяхната филтрация е следната:

 • P1 филтрира най-малко 80% от въздушни частици (отговаря на FFP1).
 • P2 филтрира най-малко 94% от въздушни частици (отговаря на FFP2, и е близо до 95% защитата на N95).
 • P3 – филтрира най-малко 97% от въздушни частици (отговаря на FFP3 и N99).

Кои маски за дишане имат FFP сертификат и как да ги разпознавате?

FFP сертификат се отнася за цялата маската. А не за части от нея, като сменяемият филтър.

Всяка маска за дишане, които претендира за FFP защита трябва задължително да предоставя следната информация:

 • Име на производителя
 • CE номер на сертифициращия орган + EN 149: 2009 + класът на маската (FFP1, FFP2 или FFP3) + съкращение (NR или R)
 • Маркировката трябва да съответства на Директива 89/686 / ЕИО [4] относно ЛПС.

Ако някой от тези данни липсва на опаковката на маската, то тя се счита за несъответстваща и FFP защитата ѝ е невалидна.

Каква е разликата между KN95 и N95 маските?

KN95 е китайски стандарт за сертифицитане нивото на защите на маските за дишане. Той отговаря N95/FFP2 и филтира също като тях 95% от праховите частици или частици с диаметър 0,3 микрометъра/микрона.

PM2.5 филтър за маска – какво е и на каква защита се равнява според класификациите?

Както разгледахме по-горе, PM2.5 се отнася за големината на частиците, които филтърът улавя, която е 2.5 микрона.

Американската класификация N95/N99 /N100  също засяга филтрирането на частици с тази големина, но и определя и цялостната защита, която предлага маската, не само филтърът ѝ. Тоест дали тя може да покрие достатъчно добре лицета, така че да не пропуска въздух около нея.

А FFP стандартът определят процентът на филтриране на частици с големина 0.3 микрона от цялата маска, включително и предвид нейната пропускливост. Т.е. не би било коректно PM2.5 филтърът да се представя  като еквивалентен на  FFP1/FFP2/FFP3, каквато е масовата практика от някои лоялни търговци на предпазни средства в България, и не само.

PM2.5 означението върху филтрите може да гарантира единствено способността на филтърът да предпазва от градски смог. Но ако поставите този филтър в маска, която не покрива достатъчно добре лицето ви и пропуска мръсен въздух, то неговият ефект е сериозно занижен.

Частиците с големина 0.3 микрона са по-малки от градския смог (PM2.5), заради което и маските с тази сертификация са по-скоро професинални предпазни средства. Докато антисмог маските с PM2.5 целят предимно предпазване от градския смог в ежедневието.

Клапи за издишане – каква е тяхната роля в антисмог маските? Филтрират ли клапите въздуха?

Продължителното носене на маска може да доведе до запотяване от събирането на влага в нея. Ролята на клапите в респираторните продукти е да предотвратява това. Функцията на клапите е при вдишване, въздухът да преминава през филтриращата маска, а при издишване – директно през клапите. За това клапите се поставят така, че да минават през слоевете на маската, които задържат въздух.

Колкото по-висока е степента на защита, толкова по-плътни и невъздухопромукаеми са антисмог маските за дишане. Това налага необходимостта от поставяне на клапи за издишане. Затова продуктите с най-ниска степен на защита срещу мръсен въздух не разполагат с такива.

Антисмог маски с джоб за филтър, при които клапите за издишане не пробиват филтъра, позволяват филтрирането и на издишваният виздух в посока – навън. Това ги прави по-подходящи за носене от болни с цел предпазване на другите. Но нивото на защита зависи основно от класът, на който отговаря маската.