Маски

Маски с филтър – видове и ефективност

Маски с филтърМаски с филтър можете да намерите навскъде. Как да изберем правилната маска с филтър или само филтри, ако вече имаме маска?

Носенето на маски с филтър от активен въглен се препоръчва, не само за предпазване от смога, но и заради вирусната епидемия, която не изглежда, че ще отшуми скоро. Разбира се, специалистите са единодушни относно предпазването от вируси – носенето на маски с филтър или без, не заменя миенето на ръцете и спазването на дистанция.

Местата, от които можете да купите предпазни средства за дишане са много, но по-трудна се оказва задачата да откриете маска с филтър, с която да се чувствате комфортно. Както вече е известно на всички, текстилната маска сама по себе си няма способността да филтрира въздуха в нужната степен.

филтър за маска

С какъв филтър за маски ще си осигурите истинска защита?

Не всички маски за дишане се предлагат с филтър. Според експертите в областта, най-ефективните филтри са тези от активен въглен или HEPA филтрите.

Маски с филтър от активен въглен

Филтрите от активен въглен се използват за пречистване на възхуха. Те се използват и в антисмог маски за дишане. Активният въглен хваща и адсорбира вредните финни прахови частици. Докато обикновените филтри не са способни да се справят толкова добре с тях. Поради високата си ефективност, те се използват и за предпазване от вируси. Сменяемите филтри най-често са 3, 4 или 5 пластови, като активният въглен е най-вътрешната част.

HEPA филтри

HEPA (High Efficiency Particulate Air) филтри се използват, не основно в маски с филтър, а в различни видове системи за пречистване на възхуда. Те има много висока ефективност. Затова и напоследък все по-често се използват и в маски. За целта е нужно да се снабдите с филтърната материя и да изрежете част от нея в нужната форма, която да поставите в джоба на маската (ако тя има такъв). Ако избирате такъв тип филтри за ползване в маска за дишане или друг тип филтриращо средство, обърнете на внимание на някои детайли. Пречиствателите на въздух с HEPA филтър се тестват и одобряват по определен ред, за да се идентифицират като такива. Можете да срещнете и HEPA филтри, които не са официално одобрени и етикетирани като истински, а само да се рекламират като такива. Ако това е така, то те не са достатъчно ефективни.

Недостатъците на истинските HEPA филтри произтичат от това, че когато се използват в маски, те затрудняват дишането. Защото са създадени и проектиране за по-силна струя въздух от тази на човешкото дишане.

Домашно-изработени филтри за маски

Нерядко се срещат и ръчно изработените филтри. Те представляват два слоя памучен плат, в които е поставен и зашит активен въглен под формата на прах (можете да се снабдите с него от аптека). Недостатъкът на този тип филтри е, че активният въглен на прах не може да заеме плътно място и да образува цялостен слой. Когато носите маска с филтър от активен въглен на прах, той пада в долната част и не филтрира въздухът, който двишвате.

Във всички случаи, какъвто и филтър да използвате, е нужно да го сменяте. Като, ако той не съдържа активен въглен, то смяната е нужно да се прави по-често. Защото обикновените филтриращи материи нямат способността да адсорбират и задържат вредните частици и позволяват тяхното движение дори и след филтрирането им.

Как да изберете качественената предпазна маска с филтър?

маски с филтърНай-важните отличителни белези на качествената маска с филтър са:

1. На първо място, маските трябва да бъдат изработени от няколко пласта плат и филтър. Еднопластовите и дори двупластовите маски, които нямат филтър не ви осигуряват дори на половина от нужната защита.

2. Маските с филтър трябва да покриват плътно лицето ви и да не допускат влизане на въздух през различните отвори. За възможно най-плътно покриване на лицето, търсете маски с клипс-лента на носа, която да можете да регулирате при поставянето на маската, така че да не вдишвате въздух извън маската.

3. Маските с филтър трябва да позволяват нормалното дишане. Колкото по-филтрираща е маската, толкова по-малко възхдух и финни частици могат да влязат през нея. Нужно е да се търси баланса между филтриране на въздуха и нормалното дишане.

4. Маските трябва да позволяват пране, без то да създава щети върху материята и формата им.

5. Покриването на всички изисквания дотук, не бива да нарушават комфорта на носещия маска. Носенето на некачествена маска може да ви причиние освен задушаване, но и прекалено стягане ио дори нараняване на лицето и ушите. За да издържите носенето на маската, тя трябва да ви осигурява минимален комфорт, без да усещате напрежение.

6. Предпазните средства трябва да бъдат изработване и от качествени материи, непричиняващи алергии. Най-добрият вариант за изработка на многократни маски е 100% памучен плат.

Маски с филтър от активен въглен

Ако все още търсите най-доброто решение за ежедневна защита, вземете своята антисмог маска с филтър от активен въглен от тук >>