Маска с филтър

Защо трябва да носим антисмог маски?

Използването на антисмог маски е препоръчително за хората с респираторни заболявания, които живеят в условията на въздух със замърсяване над нормата. Но освен тях, застрашени са и всички останали, които живеят в по-големите градове. Ако пък спортувате на открито и ви се налага да вдишвате смог и вредни изпарения докато го правите, е добре да се погрижите за филтрирането на вдишвания въздух. В противен случай спортът на открито в такива условия, съвсем не е здравословно занимание. При превишаване на нормите на замърсяване на въздуха, препоръките на специалистите дори включват призиви да не се стои на открито.

Вижте Европейски индекс за качеството тук >>

антисмог маски

По какво се различава една антисмог маска от другите видове?

Съществуват различни видове маски за дишане. От такива, които нямат никаква филтрираща функция до други, които са предназначени за кратко използване, но с максимално филтриращ ефект. Това, което отличава една антисмог маска е, че тя е създадена да филтрира частици с размера на градския смог, но позволява по-продължително носене и дишане с нея. Една антисмог маска, която цели именно това, трябва да се използва с филтър. Най-ефективните филтри срещу смога са PM 2.5 филтрите от активен въглен. Те предпазват от фини прахови частици с размер 2,5 микрометъра. Частици с тази големина са напълно невидими за човешкото око, но достатъчно вредни за здравето, за да заслужат внимание. Те представляват азбестов прах и изпрарения от автомобили и камиони, прах, газове (азотен оксид, въглероден окис), мухъл и други.

Каква маска за дишане НЕ помага срещу градски смог?

Изборът на маски за дишане не е лесен. Предлагането на предпазни средства през последните месеци е огромно и човек лесно може да се заблуди, когато търси антисмог маски с филтър. Можете лесно да попаднете на домашно ушити, неефективни маски за дишане, еднократни и неплътно покриващи лицето маски, които се рекламират като „предпазни маски“. Или обикновени хирургически маски. Почти всичко, което ще намерите, се създава и предлага с цел повърхностно покриване на носа и устата, в отговор на противоепидемичните мерки и изискванията за задължително носене на маски. Тези предпазни маски не са антисмог маски с филтър и нямат дори близка до тяхната ефективност. Ако са изработени от плат, памучната тъкан има способността да филтрира, но в далеч по-слаба степен и за по-кратко време. Ако пък са съставени от друг вид нетъкан текстил с по-висока степен на филтриране, са лишени от всякаква възможност за плътно покриване на лицето. В такива случаи, дори и да съществува филтър, то дишането излиза извън него и той се обезсмисля напълно.

Критерии за избор на антисмог маска с филтър:

  • Удобна ли е?

Всяка антисмог маска би трябвало да бъде удобна за носене. Те се проектират и създават за честа и продължителна употреба в сравенение с останалите видове маски за дишане. Когато ходите пеша, докатото карате колело, докато тичате и т.н. в града, се нуждаете от „дишаща“маска, която пасва свободно, но плътно по лицето ви. Без да усещате стягане, дърпане и други неудобства.

  • Може ли да се пере и използва многократно?

Друг вид антисмог маски са тези, при които филтърът е „вграден“, т.е. зашит в маската. Най-ефективните от тях са с активен въглен. Но липсата на възможност за неговата смяна, ги прави непрепоръчителен вариант, защото активният въглен не се пере. Това означава, че не можете да перете и носите своята антисмог маска многократно.

  • Ефективна ли е?

маски с филтърНе на последно място стои и въпросът с ефективността на вашата маска за дишане. За най-добър ефект е достатъчно да изберете маски с филтър, които отговарят на стандартите PM2.5, N95/N99, FFP1/FFP2/FFP3. А за да сте сигурни, че купувате антисмог маска, тогава е достатъчно да включва PM2.5 филтър.

Глобалното увеличение на смога, алергените и вредните изпарения са основна причина за появата на респираторни заболявания и последващи усложнения. Ниското качество на въздуха, който дишаме всеки ден, особено през зимните месеци, е нещо от което трудно може да се избяга. Единственият начин за справяне с него е чрез филтриране. Въпреки осъзнаването на проблема в светове мащаб, политиките за ограничаване на мръсния въздух сякаш не успяват да овладеят напълно проблема. Това създава необходимостта да вземем нещата в свои ръце и да открием по-бързо приложимо решение за ежедневна защита. Като такова се явява именно използването на антисмог маски.

Изберете вашия размер маска с филтър и поръчайте с бърза доставка онлайн от тук >>

Ако пък търсите маски за дишене без филтър, можете да изберете своята от тук>>

Нашите маски за дишане са 100% произведени в България!