Маска с филтър

Защо нашите маски с клапи предпазват достатъчно добре?

  • Нашите предпазни маски с клапи, носени дори без филтър, предпазват не по-малко от обикновените без клапи
  • Използвани с филтри от активен въглен, осигуряват оптимална защита, заедно с удобството за носещия, в сравнение с масовите маски – с клапи или без клапи

Вярно ли е, че използването на предпазни маски с клапи не пази околните от разпространяване на вируси?

Според това твърдени клапите за издишане позволяват разпространяване на вируси извън маската. Някои дори твърдят, че N95 предпазни маски с клапи са препоръчителни, но за медицинския персонал и трябва да се ползват предимно от тях, защото основната цел е предпазване на тях самите, а не на околните. Но наистина ли носенето на каквито и да е маски с клапи не предпазва околните? Това твърдение обобщава всичко видове продукти от категорията, без да се уточнява какви точно, което не е съвсем правилно. Съществува и съмнение, че всъщност това твъдение е „търговски трик“, измислен от някои търговците на обикновени артикули от текстил, които заляха всички физически и онлайн магазини и платформи за пазаруване. То е лесно разпространимо предвид факта, че в днешно време почти всеки шие в домашни, макар и съмнителни, условия, и не желаят или не могат да осигурят нужното удобство на потребителите. Клапите за издишане оскъпяват продукта и се използват предимно за професионалните такива. А повечето търговци, появили се в следвие на вирусната епидемия, целят по-бърза и маскимална печалба от крайната цена на продукта. Но всъщност разликата в цената на маските с клапи в сравнение с тези без е твърде малка, за да не се осигури допълнително удобство за носещия маска. И тази разлика отговаря напълно на функцията на клапите за издишане.

Нашите предпазни маски с клапи предпазват не по-малко от обикновените без клапи.

Те имат и вътрешен джоб за поставяне на филтри. Докато най-масово разпространените не разполагат с такъв, а имат едва 1 или 2 слоя – от обикновен текстил.

А предпазните ни маски с клапи, използвани с филтри предпазват повече от масовите маски без клапи, като не позволяват заразяване на околните. Благодарение на сменяемите ни филтри с активен въглен, които се поставят във вътрешния джоб на маската зад клапите, не се позволява издишане на нефилтриран въздух навън. Това означава, че преди издишането на въздуха да мине през клапите, той минава през филтъра – т.е. въздухът се филтрира и в двете посоки. Целта на клапите е да намали възможно най-много пластовете, през които се случва издишането, без това да пречи на филтрирането. А колкото по-висока е степента на филтриране на маската, толкова по-необходимо е улесняване на дишането през нея. Защото по-високото филтриране изисква по-голяма плътност на материята. При създаването на ефективна маска с филтър, която да е маскимално „дишаща“, се търси най-вече балансът между всичко това.

Все пак задължителното носене на предпазни средства не включва задължително изискване за ползване на филтри или клапи.На пазара могат да бъдат открити твърде много видове маски с клапи или без, с филтър и без, при които механизмите за издишане се различават значително. Не всички предпазни продукти са еднакво ефективни и ако се налага да носите такава с цел истинска защита, със сигурност е по-добре да заложите на удобна маска с филтър. Наличието на клапи е плюс за носещия маската, но без да се има предвид филтърът, разположението на филтъра спрямо клапите и другите качества на самата маска, не може да се направи обективен извод за ефект или вреда от клапите. 

Несъмнено различните мнения са породени от огромното производство на най-различни видове предпазни средства в последно време. Според някои (разбира се, най-вече според производителите и търговците на най-ниския клас текстилни продукти) клапите не само не играят важна роля и дори вредят. Други продължават да твърдат обратното, тъй като клапите винаги са били задължителен атрибут на професиналните продукти. Във всички случаи, сме по-склонни да залагаме на сигурното и да предпочетем най-удобния и надежден вариант за нас. Но не можем да не отбележим, че мненията против маските с клапи са абсурдни на фона на масовото ползване на т.нар. хирургически, еднократни, еднопластови и други ниско ефективни продукти. Защото, ако ползвате хирургическа маска, със сигурност застрашавате околните много повече, защото те позволяват преминаване на въздуха от всички страни на маската, за разлика от плътно пасващите маски с клапи. И все пак, ако ползвате маска с вътрешен сменяем филтър, клапите не могат да пропуснат нефилтриран въздух, в която и да е посока. Затова можем да кажем със сигурност, че носенето на нашите маски с филтър и клапи не застрашава никого. 

Изборът на маски с филтър и клапи несъмнено е предпочитан, когато търсим качествено и ефективно решение за ежедневно ползване. Наличието на специален филтър с активен въглен е задължително, когато става дума за предпазни продукти. За съжаление най-масово предлаганите продукти не вклюват нито филтър, нито клапи, а са изработени с минимални усилия и удобства за ползване. Ако целта ви е предпазване от вируси, маските без филтър не защитават достатъчно носещия, но и околните също. Затова най-сигурният избор си остава носенето на маски с филтър.