Маски с клапи – как работят?

Вярно ли е, че маски с клапи предпазват по-малко от останалите – хирурически, еднопластови, домашно ушити и т.н.? Това е въпросът, който често ни задават относно нашите маски с клапи. Отговорът е – не. Доказано е, че филтриращите маски с клапи са по-ефективни от хирургическите, еднопластовите и всички останали, които могат да се ушият от всеки и които спадат към най-ниския клас предпазни средства.

Твърденията, според които продуктите с най-слаба защита (маски без клапи и без филтър) не биха могли да са в интерес на потребителите. За съжаление търговските спекулации във връзка с тази тема преобладават и не търсят полза за потребителите. Бързата и лесната продажба на нискокачествени продукти винаги е била най-предпочитанта и разпространена търговска практика, която цели единствено печалба.

Нашите предпазни маски с клапи предпазват по-добре от хирургическите маски, които не уплътняват напълно лицето, както и от обикновените текстилни маски. Това се дължи на три фактора:

1. На първо място, най-високата защита е възможна при наличието на филтър от истински активен въглен, чиито външни слоеве са водонепропускливи – т.е. не могат да преминават водни частици.

2. Носени правилно нашите маски покриват лицето в най-висока степен.

3. Осигуряват повече удобство и могат да бъдат носени по-дълго време. Изборът на размер елиминира възможността маската да ви е малка, да наранява или изкривява ушите ви. Също така нашите маски нямат аромат (от какъвто биха се оплакали потребителите на по-нискокачествени продукти.

Защо нашите предпазни маски с филтър и клапи предпазват повече от масовите маски без клапи?

Благодарение на сменяемите ни филтри с активен въглен, които се поставят във вътрешния джоб на маската зад клапите, не се позволява издишане на нефилтриран въздух навън. Това означава, че преди издишането на въздуха да мине през клапите, той минава през филтъра – т.е. въздухът се филтрира и в двете посоки. Целта на клапите е да намали възможно най-много пластовете, през които се случва издишането, без това да пречи на филтрирането. А колкото по-висока е степента на филтриране на маската, толкова по-необходимо е улесняване на дишането през нея. Защото по-високото филтриране изисква по-голяма плътност на материята. При създаването на ефективна маска с филтър, която да е маскимално „дишаща“, се търси най-вече балансът между всичко това.

Все пак задължителното носене на предпазни средства не включва задължително изискване за ползване на филтри или клапи. Лесно можете да откриете различни видове маски с клапи или без, с филтър и без, при които механизмите за издишане се различават значително. Не всички предпазни продукти са еднакво ефективни и ако се налага да носите такава с цел истинска защита, със сигурност е по-добре да заложите на удобна маска с филтър.

Несъмнено различните мнения са породени от огромното производство на най-различни видове предпазни средства в последно време. Според някои (разбира се, най-вече според производителите и търговците на най-ниския клас текстилни продукти) клапите не само не играят важна роля и дори вредят. Други продължават да твърдат обратното, тъй като клапите винаги са били задължителен атрибут на професиналните продукти. Във всички случаи, сме по-склонни да изберем най-удобния и надежден вариант за защита. Такава, каквато покрива лицето и не пропуска вода. Използването на т.нар. хирургически, еднократни, еднопластови и т.н. обаче не отговарят на тези изисквания изцяло.

Изборът на маски с филтър и клапи несъмнено е предпочитан, когато търсим качествено и ефективно решение за ежедневно ползване. Наличието на специален филтър с активен въглен е задължително, когато става дума за предпазни маски. За съжаление най-масово предлаганите продукти не вклюват нито филтър, нито клапи, а са изработени с минимални усилия, защита и удобства за ползване. Ако целта ви е предпазване от вируси, маските без филтър не защитават достатъчно носещия, но и околните също. Затова най-сигурният избор си остава носенето на маски с филтър.