Маски с филтър

Предпазват ли маските с клапи околните от разпространяване на вируси?

Този въпрос се задава все по-често, заедно с твърденията, че клапите за издишане позволяват разпространяване на вируси извън маската. Някои дори твърдят, че N95 маските с клапи са препоръчителни, но за медицинския персонал и трябва да се ползват предимно от тях, защото основната цел е предпазване на тях самите, а не на околните.

Но наистина ли носенето на маски с клапи не предпазва околните? Това твърдение обобщава всичко видове маски, без да се уточнява какви точно, което не е съвсем правилно. Съществуват твърде много видове маски с филтър и без, при които механизмите за издишане се различават значително.

Нашите маски с клапи и филтри предпазват, без да позволяват заразяване на околните. Те не попадат в тази категория, която позволява издишане на въздух директно навън. Причината е в това, че сменяемите филтри се поставят във вътрешния джоб на маската, който се намира преди клапите. Това означава, че преди издишането на въздуха да мине през клапите, той минава през филтъра – т.е. въздухът се филтрира и в двете посоки. Целта на клапите е да намали възможно най-много пластовете, през които се случва издишането, без това да пречи на филтрирането. А колкото по-висока е степента на филтриране на маската, толкова по-необходимо е улесняване на дишането през нея. Защото по-високото филтриране изисква по-голяма плътност на материята. При създаването на ефективна маска с филтър, която да е маскимално „дишаща“, се търси най-вече балансът между всичко това.

Все пак задължителното носене на маски не включва задължително изискване за ползване на филтри или клапи. Можете дори да заложите на обикновен шал, когато влизате в магазина. Но не всички маски са еднакво ефективни и ако се налага да носите такава с цел истинска защита, със сигурност е по-добре да заложите на удобна маска с филтър. Наличието на клапи е плюс за носещия маската, но без да се има предвид филтърът, разположението на филтъра спрямо клапите и другите качества на самата маска, не може да се направи обективен извод за ефект или вреда от клапите.

Несъмнено различните мнения са породени от огромното производство на най-различни видове маски в последно време. Според някои (разбира се, най-вече според производителите и търговците на най-ниския клас маски) клапите не само не играят важна роля и дори вредят. Други продължават да твърдат обратното, тъй като клапите винаги са били задължителен атрибут на професиналните маски. Във всички случаи, сме по-склонни да залагаме на сигурното и да предпочетем най-удобния и надежден вариант за нас. Но не можем да не отбележим, че мненията против маските с клапи са абсурдни на фона на масовото ползване на т.нар. хирургически, еднократни, еднопластови и други ниско ефективни маски. Защото, ако ползвате хирургическа маска, със сигурност застрашавате околните много повече, защото те позволяват преминаване на въздуха от всички страни на маската, за разлика от плътно пасващите маски с клапи. И все пак, ако ползвате маска с вътрешен сменяем филтър, клапите не могат да пропуснат нефилтриран въздух, в която и да е посока. Затова можем да кажем със сигурност, че носенето на нашите маски с филтър и клапи не застрашава никого. 

Изборът на маски с филтър и клапи несъмнено е предпочитан, когато търсим качествено и ефективно решение за ежедневно ползване. Наличието на специален филтър с активен въглен е задължително, когато става дума за предпазни маски. За съжаление тези маски за дишане, които се предлагат най-масово не вклюват нито филтър, нито клапи, а са изработени с минимални усилия и удобства за ползване. Ако целта ви е предпазване от вируси, маските без филтър не защитават достатъчно носещия, но и околните също. Затова най-сигурният избор си остава носенето на маски с филтър.