Маски за дишане – каква маска да изберем?

маски за дишане

маски за дишане Видове маски за дишане и какви да изберем?

Маските за дишане са различни според своето предназначение, състав, сертификация, филтриране на много други характеристики. Съществуват най-вече следните видове:

  • Еднократни маски за дишане
  • Многократни маски за дишане
  • Маски за дишане с вграден филтър и/или джоб за поставяне на сменяем такъв
  • Антисмог маски за дишане
  • Професионални маски за дишане

Какво е предназначението на различните маски за дишане?

Еднократните маски за дишане се използват в рамките на няколко часа. Използват се за предпазване от непосредствено попадане на бактерии, най-вече в болниците. Тези маски за дишане се наричат още хирургически. Те не покриват плътно лицето и ефективността им в предпазването от мръсен въздух и градски смог не е достатъчно голяма.

Многократните маски за дишане са продукт, чието предлагане се увеличи драстично през последния месец, в следствие на вирусната пандемия. Определението „многократни“ маски за дишане в повечето случаи означава, че са текстилни и могат да се перат.

Маски за дишане с вграден филтър се произвеждат предимно в Китай. Някои от тях имат вграден филтър от активен въглен, което ги прави невъзможно за изпиране. Тези маски за дишане най-често могат да бъдат използвани от няколко дни до седмици, в зависимост от това колко е замърсена средата, в която се носи. Те предпазват от градски смог и се наричат антисмог маски за дишане.

Антисмог маски за дишане, които да покриват изискванията за предпазване на газове и смог са все по-търсени и трудни за откриване. Те са многократни, имат клапи за издишане и филтър. Филтърът, който се използва в ефективните антисмог маски за дишане е от активен въглен, защото само той може да адсорбира и задържи вредните фини частици.

Професионални маски за дишане или т.нар. Респиратори се изолзват за предпазване от вдишване на фини частици най-вече в работна среда и са част от защитното работно облекло. Носят се заедно със защита и на очите. Категоризират се спрямо ефективността им като FFP1, FFP2 и FFP3. В САЩ – като N95. Тези маски подлежат на сертификация, защото претендират за покриването на законови изисквания, свързани със здравето на потребителите.