Маска с филтър

Маски за дишане с филтър против мръсен въздух

С края на лятото и наближаването на зимата отново на преден план за всеки живеещ в голям град идва темата за мръсния въздух и предпазните маски за дишане.

Според специалистите основните причини за мръсния въздух в България са използването на стари коли, отоплението с въглища и дърва, както и горенето на отпадъци. Но каквито и да са те, през последните няколко години все още не се задават изгледи проблемът с мръсния въздух да бъде решен. Съсредоточаването на животът на хората в големите градове и липсата на стратегии за по-чист въздух предполагат единствено задълбочаване на проблемът. Така всеки, който не иска да диша вреден въздух ежедневно, намира решението в носене на антисмог маска за дишане.

За разлика от предпазните маски срещу вируси, чиято цел е основно покриване на носа и устата, антисмог маските трябва да включват и подходящ филтър за предпазване от вредните фини прахови частици. Най-ефективните филтри за маски за дишане са тези с активен въглен. Причината – фактът, че само активният въглен може да адсорбира частиците, така че да не продължат към нашите дихателни органи и да не бъдат вдишани след като преминат през маската.

Изискванията към една предпазна маска за дишане, която филтрира мръсния въздух ефективно са много. На първо място, тя трябва включва филтър за фини прахови частици с размер до 2.5 микрометъра (какъвто е размерът на градския смог) – т. нар PM 2.5 филтри. Маската с филтър трябва да приляга плътно към лицето, без да допуска вдишване на външния въздух. В противен случай, ако се допуска навлизането на вредните фини прахови частици около маската, филтърът се обезсмисля напълно, тъй като не целият въздух преминава през него. Освен това, за да можете да ползвате една маска с филтър повече от веднъж, е необходимо тя да предлага възможност за смяна на филтъра с нов, както и за почистване и изпиране. А ако използвате филтър от истински активен въглен, тогава неговото изпиране е невъзможно. Затова, при сдобиването с нова антисмог маска за дишане е нужно да разполагате с филтри и то – повече от един.

Но освен филтрирането на смога, една качествена антисмог маска за дишане, би трябвало да осигурява и нужния комфорт за този, който я ползва. Най-честите оплаквания се свеждат до – затруднено дишане, запотяване на лицето и на стъклата на очилата (при носещите очила), стърчащи уши и дори болка от опъването на ластиците и още много. За справяне с изброените проблеми е препоръчително наличието на следните елементи в дизайна и изработката на избраната от вас антисмог маска за дишане:

Маска за дишане с филтър

  • Клапи за издишане на въздуха извън текстилната част на маската;
  • Използване на антибактериални платове (памук);
  • Филтри с активен въглен срещу частици с размер 2,5 микрона / микрометъра;
  • Удобно закрепяне към главата, без натиск върху ушите.

Къде да намерите подходяща антисмог маска с филтър?

Можете да поръчате качествена антисмог маска с PM 2.5 филтри с активен въглен, която отговаря на всички изисквания онлайн, от тук>>